•  

Basishandelingen waarmee Google je website beter vindt

17 May 2023

We hebben bij Realimpact al veel geschreven over SEO en al de factoren en ontwikkelingen die invloed hebben hierop. Maar het komt wel eens voor dat men inmiddels door de bomen het bos met de eenvoudige basishandelingen niet meer ziet. Wij brengen daarom deze handelingen weer even onder de aandacht.

Maak een account aan voor Google’s Search Console
Deze tool is onmisbaar als je wilt dat Google jouw website vindt. Via deze webmastertool kun je de webpagina die je hebt gemaakt fetchen. Fetchen is het aan Google laten weten dat de webpagina überhaupt bestaat. Je dient als het ware op directe wijze je webpagina in. Het is een manier om bijvoorbeeld Google direct op de hoogte te brengen van gewijzigde content.

Help de robot met het indexeren
De robot van Google is en blijft een machine. Ondanks dat artificiële intelligentie zich in hoog tempo ontwikkelt, blijft een human touch voorlopig nog noodzakelijk. De robot is geïnteresseerd in één ding en dat is het onderwerp van je webpagina. Wij kunnen het niet genoeg herhalen: let erop dat het onderwerp van de pagina volstrekt duidelijk is. Een grote fout die nog wel eens wordt gemaakt is om het woord ‘Welkom’ als een H1-header aan te duiden, terwijl welkom natuurlijk niet het onderwerp is. 

Alleen als het onderwerp duidelijk is voor de robot, dan alleen kan hij de webpagina in de juiste index plaatsen. En dat is toch wat je uiteindelijk wilt?

De sitemap
Een sitemap is een gemakkelijke manier om met één bestand aan Google door te geven welke URL’s op jouw website door de robot doorzocht kunnen worden. Het is een XML-bestand met een opsomming van de te doorzoeken URL’s. Waar nodig kun je ook de canonical versie van een URL aangeven. Hoe je precies een sitemap maakt, legt Google je uit met de instructie: Een sitemap bouwen en verzenden.

Bespaar de robot tijd met een robots.txt
Wij kunnen ons voorstellen dat je het niet nodig vindt dat de robot iedere webpagina doorzoekt en indexeert. Denk bijvoorbeeld aan irrelevante pagina’s of dubbele content. Er kunnen natuurlijk meerdere redenen zijn om een webpagina niet te laten indexeren. Met robots.txt bespaar je de robot tijd, doordat hij indexatie van de opgegeven webpagina’s kan overslaan. Zo kan hij sneller aan de gang met webpagina’s die ertoe doen. Het handige is dat de meeste CMS’en een optie hebben om robots.txt in te stellen.

Voor meer tips en inforamtie verwijze we je naar de andere blogs van Realimpact, maar natuurlijk ook naar Google zelf.

Veel succes weer.

Rietje Plugge (Linkedin profiel) schrijft als SEO tekstschrijver bij Realimpact en blogt over ontwikkelingen op het vlak van zoekmachine optimalisatie en content marketing.

Referenties

rienk
"Na verloop van tijd kwamen er vanuit het online kanaal meer en meer leads binnen. Naast een toename in volume merken we dat gedurende de periode ook de kwaliteit toenam. Een goede investering zonder al te veel overbodige poespas."
- Zeilmakerij Buitink, Duiven

Onze specialisten

Ina Lambrecht
Social Media Expert
ina
Realimpact BV
Louise Michelstraat 4
6843TB Arnhem
Tel: 026-2100.202
KvK: 56362129

Realimpact DE
Hauptstrasse 22
39393 Gunsleben
Duitsland
Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement | Copyright © Realimpact BV